http://www.art-consulting.nl/

Historie opalescent glas

Naast Europese (Franse) glashuizen waren er in de V.S. en de U.K. tevens een aantal fabrikanten die zich gingen toeleggen op opalescent glas. Dit waren o.a. Fenton, Northwood Hobbs en Davidson.

Gegeven de complexheid van een groot aantal ontwerpen, was de productie van de metalen mallen (in perfectionistisch detail) een belangrijk onderdeel van het totale proces.

Franckhauser, die voor Sabino en andere tijdgenoten van Lalique werkte, produceerde een groot aantal van de mallen voor de Franse glashuizen. In de Art-deco periode maakten de Franse glashuizen het grootste deel van het fijnere opalescent glas. Gedurende deze periode
creëerde de Engelse firma van James J. Jobling ook een aantal innovatieve ontwerpen.

Vandaag de dag, zijn er nog zeer weinig glasmakers die opalescent glas produceren.

Pagina 2 van 3

Tekstvak: Lalique ‘Diverse objecten’

De voornaamste reden hiervoor is de giftigheid van de chemische bestanddelen die benodigd zijn om dit complexe glasproces uit te voeren.

Er bestaan officieel 3 soorten glas, die ‘Opalescent’ worden genoemd.

Als eerste het blauw-getinte semi-opalescent met het melkachtige opalescente in het centrum van de glasemulsie (typisch van Lalique, Sabino, en Jobling).

Als tweede het opalescent glas met een melkachtige witte rand of een wit opgeheven patroon verfraaiend een gekleurd gedrukt malvorm (vaak een meerlagen constructie waarbij een opalescente tussenlaag wordt gehanteerd).
Het derde soort opalescent glas is mondgeblazen en o.h.a. van twee lagen glas gemaakt. De buitenlaag bevatte hitte reactieve componenten zoals beender-as. Het stuk werd vervolgens met twee lagen geblazen in een mal. Vervolgens werd na afkoeling het object opnieuw verhit waardoor een prachtige wit-opalescente ‘zweem’ werd gecreëerd.

Pagina 2 van 3

www.Opalescent.nl                                                   Uw vertrouwde adres voor het meest exclusieve Art-deco glas